Ben Kimim

 
 
 

HAVACILIKTA İLKLER VE ÖNEMLİ OLAYLAR   (1630-1949)

 

1630

Hezarfen Ahmet Çelebi yapay kanatlarla havalandığı İstanbul Galata Kulesi'nden boğazı geçerek Üsküdar'da Doğancılar Meydanı'na başarılı bir şekilde indi.

1633

Lagari Hasan Çelebi yakıt olarak barut kullandığı roket ile havalanmayı ve kendi yaptığı ilkel paraşütle denize inmeyi başardı.

1709

Bartolomeu de Gusmão sıcak hava balonunun tasarımını Portekiz Kralı V nci John'a gösterdi.

1783

9

Montgolfier kardeşlerin sıcak hava balonu insansız olarak Fransa Vivarais'te ilk uçuşunu yaptı.

27 Ağustos

Profesör Charles ve Robert kardeşler tarafından yapılan Le Globe isimli insansız hidrojen balonu Paris'ten havalanmış ve 25 kilometre (15 mil) uçtuktan sonra Gonesse'ye inmişti. Le Globe inişini tamamladıktan sonra korkan köylüler tarafından imha edildi.

19 Eylül

Montgolfier kardeşler içinde koyun, ördek ve horoz bulunan sıcak hava balonuyla Fransa Kralı XVI ncı Louis'e gösteri yaptı. Sıcak hava balonu 500 metre (1,700 feet) yüksekliğe kadar çıkmış ve içinde bulunan hayvanlar herhangi bir zarar görmeden yere inmişti.

15 Ekim

Pilatre de Rozier, Paris'te Montgolfier kardeşlerin yere halatla bağlı balonuyla yükseldi. Sıcak  hava  balonu  26 metre (84 feet) yüksekliğe çıkmış ve Rozier balonla  havalanan ilk insan olmuştu.

21 Kasım

De Rozier ve d'Arlandes, Montgolfier kardeşlerin balonuyla yükseldi ve 25 dakika havada kaldı. De Rozier ve d'Arlandes sıcak hava balonuyla serbest uçuş yapan ilk insanlar oldu. Sıcak Hava Balonları konulu yazı için tıklayın.

1849

12 Temmuz

Sıcak hava balonu ilk kez bombardıman amacıyla kullanıldı. Avusturyalılar 12-25 Temmuz tarihleri arasında sıcak hava balonuyla Venedik'i bombalamışlardı.

1877

Buhar gücüyle ilk model helikopter uçtu. Havacılığın önderlerinden, mucit ve mühendis İtalyan Enrico Forlanini, Milano'daki bir parkta buhar gücüyle çalışan ilk model helikopteri uçurdu. Model helikopter dikey olarak kalkış yapmış ve 20 saniye uçarak 13 metre yüksekliğe çıkmıştı. Helikopterin tarihçesi için tıklayın.

1893

Otto Lilienthal, kendi yaptığı planörüyle 250 metre uçtu.

1901

31 Temmuz

Alman meteoroloji uzmanları Berson ve Süring serbest balon ile 10,800 metreye yükseldi.

Kasım-Aralık

Wright kardeşler rüzgar tüneli kullanarak planör kanat tasarımını yaptı.

1902

Şubat

Robet Falcon Scott ve Ernest Shackleton Antartika'da ilk balon uçuşunu yaptılar. Bu uçuşta Antartika'nın ilk hava fotoğrafları çekildi. Sıcak Hava Balonu ile ilgili geniş bilgi için tıklayın.

1903

17 Aralık

Wright kardeşler Kuzey Carolina, Kitty Hawk'ta uçan makine adını verdikleri uçakla dört uçuş gerçekleştirdi. İlk olarak Orville Wright uçan makine ile havalanarak 12 saniye uçmuş ve 37 metre (120 feet) mesafeyi kat etmişti. Motorlu bir uçakla yapılan bu uçuş havacılığın başlangıcı olarak kabul edilir. Dördüncü uçuşta Wilbur Wright 59 saniye havada kalmış ve 260 metre (852 feet) mesafeyi kat etmişti. Wright Flyer uçağının teknik özellikleri için tıklayın.

1904

9 Kasım

Wilbur Wright Dayton - Ohio'da 3 mil mesafeyi kat etti. Beş dakika süren bu uçuş o güne kadar motorlu bir uçak ile havada en fazla kalınan süre idi.

1905

29 Nisan

Santa Clara - California'da Daniel Maloney; John Montgomery tarafından tasarlanmış planörü 4,000 feet yükselen balondan bırakarak 20 dakika havada kalmış ve önceden belirlenen yere başarılı bir şekilde inmişti. Bu uçuş, zamanının halk önünde yapılan en büyük havacılık gösterisiydi.

5 Ekim

Wilbur Wright Flyer III uçağı ile 38,9 kilometre (24,2 mil) uçtu. Dayton-Ohio'da Huffman Prairie alanından kalkan Flyer III 39 dakika, 23 saniye havada kalmıştı.

14 Ekim

Fransa'nın başkenti Paris'te Uluslararası Havacılık Federasyonu (Fédération Aéronautique Internationale "FAI") kuruldu.

1907

1 Ağustos

Birleşik Devletler Kara Kuvvetleri muhabere birlikleri bünyesinde askeri balon ve uçakları kapsayan havacılık bölümü kuruldu.

19 Ekim

Robert Esnault-Pelterie lövye kullanarak uçağa kumanda eden ilk pilot unvanını aldı.

10 Kasım

Fransa'da Louis Blériot tarafından inşa edilen Blériot VII, günümüz uçaklarında temel alınan ilk klasik tasarım oldu.

13 Kasım

Fransız mucit Paul Cornu'nun inşat ettiği helikopter pilotlu ilk uçuşunu yaptı. Bu uçuşta helikopter 30 santimetre yükseldi ve 20 saniye havada kaldı.

1908 17 Eylül

Teğmen Thomas Selfridge uçak kazasında hayatını kaybeden ilk insan oldu. Orville Wright tarafından inşa edilen iki kişilik uçak askeri amaçla denenirken meydana gelen kazada Teğmen Thomas Selfridge hayatını kaybetmiş Orville Wright ağır yaralanmıştı.

5 Eylül

Fransa'da Ambroise Goupy tarafından tasarlanan Goupy No.1, dünyanın ilk üç kanatlı uçağı olarak uçuşunu başarılı bir şekilde tamamladı.

1909 Mart
LZ-3 zeplini Alman kara kuvvetlerinde kullanılmaya başlandı.
Temmuz
Almanya'nın Frankfurt şehrinde Uluslararası Havacılık Fuarı açıldı.
1910 7 Ocak
Fransız Hubert Latham 1,000 metreye tırmanan ilk pilot oldu.
8 Mart
Fransız Raymonde de Laroche dünyanın ilk pilot brövesini alan kadın havacıdır.
Nisan
Fransız Hava Kuvvetleri Komutanlığı kuruldu. Hava Kuvvetlerinde toplam 5 uçak vardı.
9 Temmuz

Fransız pilot Léon Morane saatte 106 kilometre süratle uçarak yeni rekorun sahibi oldu.

1911 18 Ocak

Amerikalı havacı Eugene Burton Ely, San Francisco körfezinde demirli bulunan USS Pennyslvania gemisinin güvertesine uçakla inen ilk pilot oldu.

1 Nisan
İngiltere Kara Kuvvetleri'nde hava birliği kuruldu.
1 Haziran

Türk Hava Kuvvetleri kuruldu. İstanbul, Yeşilköy'de Fransa'dan satın alınan uçaklarla pilot yetiştirme ve uçuş faaliyetleri başladı.

29 Ağustos
İngiliz Hilda Hewlett, İngiltere'nin pilot brövesi alan ilk kadın havacısı oldu.
22 Ekim

Uçak ilk kez Türk-İtalyan Savaşı'nda  kullanıldı. İtalyan ordusuna ait Bleriot XI uçağı Trablus-Aziziye arasında Türk birliklerinin konuş durumunu tespit amacıyla gözetleme uçuşu yapmıştı. Türk-İtalyan Savaşı'nda Havacılık için tıklayın. Türk-İtalyan Savaşı'nda Havacılık konulu yazı için tıklayın.

28 Ekim

İtalyan Yüzbaşı Carlo Piazza havadan topçu atışını düzenleyen ilk pilot oldu.

1 Kasım

Türk - İtalyan Savaşı'nda uçak ilk kez bombardıman uçuşu yaptı. İtalyan Üsteğmen Giulio Gavotti uçağından Türk birlikleri üzerine bıraktığı çeşitli küçük bombalarla hava bombardımanını gerçekleştiren ilk pilot oldu.

1912 1 Mart

Birleşik Devletlerde Albert Berry St. Louis-Missouri'de uçaktan paraşütle atlayan ilk havacı oldu.

16 Nisan
Amerikalı Harriet Quimby İngiliz kanalını geçen ilk kadın pilot oldu.
11 Haziran

Havacılıkta ilk gece bombardımanı Türk - İtalyan Savaşı'nda Yüzbaşı Marengo tarafından yapıldı.

25 Ağustos

Hava muharebesinde hayatını kaybeden ilk pilot; Türk - İtalyan Savaşı'nda uçağı ile denize düşen Asteğmen Manzini oldu.

10 Eylül

Keşif görevi için uçmakta olan Yüzbaşı Carlo Piazza'nın uçağı yerden açılan ateşle isabet aldı. Zorunlu iniş yapmak zorunda kalan Pizza Türk askerleri tarafından esir alındı. Havacılık tarihinde İtalyanlar uçak kaybeden ilk ulus oldu.

16 Ekim

Albatros F.II uçağı ilk olarak Balkan Savaşı'nda bombardıman amacıyla kullanıldı. Bulgar pilotlar Radul Milkov ve Prodan Toprakchiev Albatros F.II uçağı ile Edirne yakınlarındaki Karaaağaç demiryolu istasyonunu bombaladı. Balkan Savaşı Türk Hava Harekatı konulu yazı için tıklayın.

12 Kasım
Birleşik Devletler Washington deniz üssünde Curtiss Triad katapulttan  fırlatılan ilk uçak oldu.
31 Ocak

Muharebe uçuş görevinde havada ilk yaralanan, Türk - İtalyan Savaşı'nda Rasıt Yüzbaşı Carlo Montu'dur.

1913 29 Ekim

Kırklareli'nden Yeşilköy'e gitmek üzere havalanan Pilot Yüzbaşı Salim (İlkuçan) ve Rasıt Kurmay Yüzbaşı Kemal, kapalı havada 15 derecelik pusula sapması nedeniyle Marmara Denizi'ni aşarak Manyas yakınlarına indi. Ertesi gün Bandırma'dan havalanarak Yeşilköy'e döndüler. Yüzbaşı Salim ve Rasıt Kurmay Yüzbaşı Kemal ilkini bilmeden, ikincisinde bilerek Marmara Denizi'ni geçen ilk havacılar oldu.

13-14 Aralık

Alman baloncu Hugo Kaulen 87 saat havada kaldı. Bu rekor 1935 yılına kadar geçilememişti.

1914 8-10 Şubat

Berliner, Haase ve Nikolai balonla Bitterfeld'ten Perm'e 3,053 kilometre serbest uçuş yaptı. Bu rekor 1950 yılında geçilmişti.

8 Şubat

İstanbul'dan kalkan iki uçak (Bleriot ve Deperdussin) aşamalı olarak 9 Mayıs'ta Kahire'ye, 15 Mayıs'ta İskenderiye'ye ulaştılar. Bu uçuşta, Fethi Bey ve Sadık Bey 27 Şubat'ta Teberiye Gölü yakınlarında düşerek şehit oldu.

10-11 Temmuz

Alman havacı Reinhold Böhm Albatros uçağı ile yakıt almadan ve durmaksızın 24 saat, 12 dakika uçtu. Tek pilotla gerçekleşen bu uçuş rekoru 1927 yılında geçilmişti.

22 Ağustos

Belçika üzerinde devriye uçuşu yapan Avro 504 uçağı Alman tüfek ateşiyle düşürüldü. Bu, İngiliz uçuş birliğinin ilk uçak kaybıydı.

30 Ağustos

Teğmen Ferdinand von Hiddessen'in kullandığı Etrich Taube uçağı ile Paris'i bombaladı. Bu, Almanların Paris'e yaptığı ilk bombardımandı.

5 Ekim

Fransa Reims şehri yakınındaki Jonchery üzerinde yapılan hava muharebesinde Fransız pilotlar Çavuş Joseph Frantz ve Onbaşı Louis Quenault kullandığı Voisin III uçağından açtıkları makineli tüfek ateşiyle Alman Aviatik B.II uçağını düşürdü. Bu, Birinci Dünya Savaşı'nda ölümle sonuçlanan hava muharebesiydi.

25 Aralık

İngiliz HMS Empress, HMS Engadine ve HMS Riviera gemisindeki deniz uçakları Almanya - Cuxhaven'de bulunan Zeplin üssünü bombalamak üzere kalkış yaptı. Sis nedeniyle dokuz uçaktan üçü hedefini bulmuş ve gemilerine dönmüştü.

1915 26 Mayıs

Alman Üsteğmen Kästner ve Teğmen Georg Langhoff Birinci Dünya Savaşı'da ilk hava muharebesini kazanan pilotlar oldu.

12 Aralık
Junkers J-1 tümüyle metal kullanılarak inşa edildi.
1916 Mayıs
Alman Spad S-VII uçağı ilk uçuşunu yaptı.
9 Eylül
İngiliz Bristol F.2 av uçağı ilk uçuşunu yaptı.
 17 Eylül
Alman pilot Manfred von Richthofen Albatros D.II uçağı ile ölümle sonuçlanan ilk hava muharebesini kazandı.
1917 19 Mayıs

Birleşik Devletler, mavi daire içinde beyaz yıldız ve yıldızın ortasında kırmızı daireli amblemi ulusal tanıtım işareti olarak kabul etti.

2 Ağustos

Binbaşı Edwin Dunning Sopwith Pup uçağı ile hareket halindeki HMS Furious gemisinin güvertesine başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Binbaşı Dunning'in bu inişi havacılık tarihinde bir ilkti.

26 Eylül
Fransız as pilotu René Fonck bir günde altı Alman uçağını düşürdü.
1918 6 Mart
Finlandiya hava kuvvetleri kuruldu.
21 Nisan

Kızıl Baron olarak ünlenen, 80 uçak düşürmüş, asların ası Alman pilot Manfred von Richthofen uçağının düşürülmesi sonucu hayatını kaybetti. Richthofen'in uçağının düşürülmesi ile ilgili olarak iki görüş mevcuttur. Görüşlerden biri, uçağın Kanadalı Yüzbaşı Roy Brown tarafından, diğeri ise Avusturalya'lı birlikler tarafından yerden açılan makineli tüfek ateşi ile düşürüldüğü şeklindedir.

25 Ekim

Yüzbaşı Fazıl; İstanbul'a bombalamak üzere gelen 5 İngiliz uçağı ile tek başına Albatros D-III av uçağı hava muharebesi yaptı. İngiliz uçaklarını geri püskürten Yüzbaşı Fazıl Yeşilköy'e ağır yaralı olarak inmeyi başardı.

11 Kasım

Birinci Dünya Savaşı sona erdi. Bu savaşta İngilizler 16,623, Almanlar 15,000'in üzerinde havacısını kaybetmişti. Birinci Dünya Savaşı Türk Hava Harekatı için tıklayın.

1919 8 Şubat

Henry Farman ücretini ödeyen 11 yolcu ile Paris'ten Londra'ya uçtu. Bu, dünyanın ilk ticari uçuşudur.

1 Temmuz
İngiltere'nin başkenti Londra'da ilk sivil havaalanı açıldı.
20 Ekim

Fransız pilot Bernard de Romanet yönetimindeki Nieuport-Delage 29v uçağı ile saatte 166,92 mil hız yaparak yeni dünya rekorunu kırdı.

1920

 17 Nisan

Venezuella hava kuvvetleri kuruldu. Maracay'da uçuş okulu açıldı.

15 Ağustos

2 nci Uçak Bölüğü'nden (Kartal Bölüğü) sivil pilot Vecihi (Hürkuş) Kurtuluş Savaşı'nın ilk uçuşunu yaptı. Bu, Kula - Alaşehir arasındaki bölgede Yunan ordusu faaliyetlerinin keşif uçuşuydu. Kurtuluş Savaşı Türk Hava Harekatı ile ilgili geniş bilgi için tıklayın.

21 Ağustos

Pilot Yüzbaşı Fazıl ve Sivil Pilot Vecihi (Hürkuş) av uçakları ile Demirci bölgesi üzerinde uçarak Yunan kuvvetlerine bomba ve makineli tüfek ateşi ile hücum ettiler.

 Eylül

Adana dolaylarında yerden açılan ateş sonucu Breguet-14 tipi bir Fransız keşif-bombardıman uçağı mecburi iniş yaptı. Uçak sökülerek tamir için Konya İstasyonu'na gönderildi. Ancak, yedek parçası olmadığı için faal duruma getirilemedi.

1921 8 Ocak

1 nci Uçak Bölüğü'nden Sivil Pilot Vecihi (Hürkuş) av uçağı ile Söğüt'ün doğusunda ve Bozüyük - Karaköy şosesi üzerindeki Yunan birliklerine taarruz etti.

25 Mart

Pilot Üsteğmen A. Fehmi (Yemen), Yunan uçaklarıyla savaşmak üzere havalandı. Kalkıştan sonra uçak yine motor arızası yaptı. Meydana dönüp inmek için yaptığı sola dönüşte sürat kaybına uğrayan uçak çakıldı ve Üsteğmen Hasan Fehmi (Yemen) şehit oldu.

8 Haziran

Birleşik Devletler Kara Kuvvetleri de Havilland DH.4 uçağında kabin basıncı denemelerine başladı.

21 Haziran

Yüzbaşı Fazıl Kütahya yönünde yaklaşmakta olan yedi Yunan uçağını önlemek üzere Albatros D-III uçağı ile havalandı. Dört Yunan uçağı geri döndü. Yüzbaşı Fazıl, muharebeyi kabul eden üç Yunan uçağı ile tek başına mücadele etti. Yunan uçaklarının kaçmasıyla hava muharebesi Yüzbaşı Fazıl'ın zaferi ile sonuçlandı. Yedi Yunan uçağı görevini yapamadan geri dönmek zorunda kaldı.

25 Ağustos

Sivil Pilot Vecihi (Hürkuş) ve Rasıt Teğmen Hamdi de Havilland DH-9 uçağı ile yaptıkları iki keşif görevinde Yunan mevzilerini de bombaladı.

13 Eylül

Sivil Pilot Vecihi (Hürkuş), Sakarya Meydan Muharebesi'nde 24 muharebe ve keşif  göreviyle en çok uçan pilot oldu. Kurtuluş Savaşı Türk Hava Harekatı konulu yazı için tıklayın.

5 Kasım

Curtiss  test pilotu Bert Acosta Curtiss CR-2 uçağı ile saatte 284,35 kilometre (176,7 mil/s) yeni hız rekorunu kırdı ve Pulitzer Trophy ödülünü kazandı.

1922 Haziran-Temmuz

İtalyan havacı Parascahini'den satın alınan 21 adet Spad XIII av uçağı İtalya'dan gemi ile Mersin'e getirildi.

4 Eylül

Teğmen Jimmy Doolittle de Havilland DH.4 uçağı ile Florida - Pablo Beach'ten Californiya - Rockwell Field'e 21 saat, 19 dakika uçarak Birleşik Devletleri bir gün içinde kat etti.

17 Ekim

Teğmen Virgil Griffin Birleşik Devletler uçak gemisi USS Langley'den Vought VE-7 uçağı ile kalkış yapan ilk pilot oldu.

20 Ekim

Teğmen Harold Harris Leoning, Dayton - Ohio üzerinde arızalanan PW-2 uçağından paraşütle atlayarak hayatta kalan ilk pilot oldu.

27 Aralık

Japon donanmasının ilk uçak gemisi olan Hōshō hizmete girdi. Uçak gemileri ile ilgili geniş bilgi için tıklayın.

1923 17 Mart

Birleşik Devletlerde zararlı böceklere karşı Louisiana'da pamuk tarlalarına uçakla ilaçlama yapıldı.

21 Ağustos

Birleşik Devletler'de belirgin hava meydanlarına ilk olarak gece uçuşlarına yardımcı olmak amacıyla beacon (elektronik yol gösterici) istasyonları kuruldu.

1924 1 Temmuz

Birleşik Devletler'de Chicago ve Cheyenne arasında düzenli gece hava posta servisi hizmete girdi.

11 Kasım
Teğmen Dixie Kiefer USS California gemisinden katapultla kalkış yapan ilk pilot oldu.
1925 1 Mayıs
Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri bünyesinde havacılık birimi kuruldu.
2 Eylül

Birleşik Devletler'de fırtınaya yakalanan USS Shenandoah zeplininin düşmesi sonucu 14 kişi hayatını kaybetti.

1926 1 Mart
İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait dört Fairey III-D uçağı Kahire - Cape Town ve sonra İngiltere'de Lee-on-Solent'e uzun mesafe uçuşunu gerçekleştirdi. Uçaklar varış noktasına 2 Haziran'da ulaşmıştı.
30 Nisan

İlk kadın pilot olan Afrika kökenli Amerikalı Bessie Coleman uçak kazasında hayatını kaybetti.

1927 8 - 9  Mayıs

Fransız pilotlar Charles Nungesser ve François Coli; Levasseur PL-8 "The White Bird" uçağı ile Paris'ten Birleşik Devletlere yaptıkları Atlas Okyanusu uçuşunda kayboldular.

20-21  Mayıs

Amerikalı pilot Charles Lindbergh; "The Spirit of St. Louis" uçağı ile New York'tan Paris'e 33 saat, 30 dakikada uçarak, Atlas Okyanusu'nu tek başına geçen ilk pilot oldu. Charles Lindberg'in Atlas Okyanusu uçuşu için tıklayın.

8 Eylül
Cessna uçak şirketi kuruldu.
1928 17 Haziran
Amelia Earhart Atlas Okyanusu'nu geçen ilk kadın pilot oldu.
11 Ekim
Alman zeplini "Graf Zeppelin" Atlas Okyanusu'nu 71 saatte geçti.
1929 1 - 7  Ocak

Amerikalı pilotlar; Yüzbaşı Carl Spaatz, Yüzbaşı Ira Eaker ve Teğmen Elwood Quesada Question Mark uçağı ile Los Angeles civarında 151 saat havada kalarak dayanıklılık rekoru kırdı.

24 Eylül
Teğmen Jimmy Doolittle hiç bir görüşe sahip olmadan kalkış, uçuş ve iniş yaptı.
1930 15 Mayıs
Ellen Church dünyanın ilk kadın kabin görevlisi olarak uçmaya başladı.
4 Haziran

Amerikalı Teğmen Apollo Soucek Wright F3W "Apache" deniz uçağı ile 43,166 feet'e tırmanarak (13,157 metre) yükseklik rekoru kırdı.

5 Ekim

İngiliz zeplini R-101 Hindistan'a uçarken Fransa üzerinde düştü ve 47 kişi hayatını kaybetti.

1931 6 Ocak

İtalyan generali Italo Balbo kol uçuşunun öncüsü oldu. 12 Savoia - Marchetti S.55s deniz uçağı ile kol halinde Portekiz Ginesi'nden Brezilya'ya uçtu.

27 Mayıs

İsviçreli Profosör Auguste Piccard ve yardımcısı Kipfer Almanya'nın Augsburg kalkış yaptığı balonla 15,781 metreye yükseldi ve Avusturya'da bir buzulun üzerine iniş yaptı.

1932 14 Şubat

Havacılığın öncülerinden Amerikalı kadın pilot Ruth Nichols dizel motorlu Lockheed "Vega" uçağı ile 19,928 feet'e (6,047 metre) tırmanarak yeni yükseklik rekorunu kırdı.

18 Ağustos

İsviçreli Auguste Piccard ve Belçikalı Max Cosyns balonla 16,201 metreye çıkarak yeni yükseklik rekorunu kırdı.

1933 16 Ocak

Fransız havacı Jean Mermoz ve mürettebatı  Senegal'den Brezilya'ya uçarak mola vermeksizin Güney Atlas Okyanusu'nu geçti.

3 Nisan

İngiliz Binbaşı Marquess of Clydesdale Westland PV-3 ve Yüzbaşı David MacIntyre Westland Westland PV-6 uçağı ile Everest Dağı'nın üzerinden uçan ilk havacılar oldu.

20 Mayıs
Türk Hava Yolları kuruldu.
7 - 8  Eylül

Birleşik Devletler Deniz Kuvvetleri'ne ait altı Consolidated P2Y deniz uçağı Norfolk - Virginia'dan kol düzeninde ve mola vermeksizin 3,314 kilometre (2,059 mil) uçarak Panama Kanalı'na ulaştılar.

10 Ekim

United Airlines'e ait Boeing 247 uçağı Chesterton - Indiana üzerinde uçarken bomba patlaması sonucu düşü ve 10 kişi hayatını kaybetti. Boeing 247 sabotaj sonucu düşen ilk uçak oldu.

1934 10 - 11  Ocak

Birleşik Devletler Deniz Kuvvetleri'ne ait altı Consolidated P2Y deniz uçağı San Francisco'dan Pearl Harbor'a kol düzeninde 3,862 kilometre (2,400 mil) uçarak yeni uzun mesafe uçuş rekorunu kırdı. Bu uçuş aynı zamanda 24 saat 35 dakika ile yeni bir hız rekoruydu.

8 - 23  Mayıs

Yeni Zellandalı havacı Jean Batten İngiltere'den Avustralya'ya de Havilland DH.60 uçağı ile 14 gün 22 saatte uçarak kadın havacıların yeni sürat rekorunu kırdı.

26 Haziran
Focke-Wulf Fw-61 helikopteri ilk uçuşunu yaptı. Fw-61 ilk kullanışlı helikopterdir.
1935 9 Mart

Almanya'da Nazi Hükümeti Versay Antlaşması'na rağmen Hava Kuvvetleri'ni (Luftwaffe) kurduğunu ilan etti.

18 Mayıs

Sovyetler Birliği'nde Tupolev ANT-20 "Maxim Gorky" uçağının havada çarpışarak düşmesi sonucunda 56 kişi hayatını kaybetti. Bu, zamanının en büyük uçak kazasıydı.

29 Mayıs Alman Messerschmitt Bf 109 av uçağı ilk uçuşunu yaptı.
14 Aralık
Gyroplane Laboratoire 500 metrelik bir alanda uçan ilk helikopter oldu.
1936 14 Temmuz

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri; Av Komutanlığı, Bombardıman Komutanlığı, Sahil Komutanlığı ve Eğitim Komutanlığı olarak yeniden organize edildi.

20 Temmuz

İspanyol direnişçileri 20 Alman Junkers JU-52s uçağı ile Fas'tan İspanya'ya taşındı. Bu, dünyanın ilk büyük hava ulaştırmasıdır.

16 Eylül

Sovyet Tupolev TB-3-4AM-34FRN uçağı 22,046 libre (10,000 kilogram) yükle 21,670 feet (6,605 metre) irtafaya çıkarak yük-yükseklik rekorunu kırdı.

20 Eylül

Sovyet Tupolev TB-3-4AM-34FRN uçağı 25,455 libre (12,000 kilogram) yükle 8,858 feet (2,700 metre) irtafaya çıkarak yük-yükseklik rekorunu kırdı.

28 Ekim

Sovyet Tupolev TB-3-4AM-34FRN uçağı 11,023 libre (5,000 kilogram) yükle 29,462 feet (8,980 metre) irtafaya çıkarak yük-yükseklik rekorunu kırdı.

24 Kasım

Gyroplane Laboratoire, 44 kilometrenin üzerindeki mesafeyi saatte 44,7 kilometre hızla uçarak kat etti ve 1 saat, 2 dakika, 5 saniye havada kalarak rekor kıran ilk helikopter oldu.

1937 Nisan
İngiliz Frank Whittle türbo jet motorunun ilk denemesini yaptı.
6 Mayıs

Alman zeplini "Hindenburg" New Jersey Lakehurst'e inişi sırasında çıkan yangın sonucu düştü.

3 Temmuz

Amerikalı pilot Amelia Earhart ve seyrüsefercisi Fred Noonan Yeni Gine Lae'den Howland Adasına uçuşu sırasında kayboldu. İki havacıdan bir daha haber alınmadı.

Eylül

Türk Hava Kuvvetleri Birleşik Devletlerden 20 adet Martin 139W bombardıman uçağı satın aldı.

1938 12 Mayıs
Birleşik Devletlerin altıncı uçak gemisi olan USS Enterprise hizmete girdi.
10 Eylül

Almanya tüm yabancı uçaklara belirlenmiş özel hava koridorları dışında uçuşu yasakladı.

5 - 7  Kasım

İki Vickers "Wellesley" uçağı Mısır'dan Avustralya'nın Darwin şehrine mola vermeden 11,520 kilometre (7,158 mil) uçarak yeni uzun mesafe uçuş rekorunu kırdı.

1939 1 Nisan
Japon Mitsubishi "Zero uçağı ilk uçuşunu yaptı.
27 Ağustos

Alman Heinkel tes pilotu Erich Warsitz Heinkel HE-178 jet motorlu uçakla ilk uçuşunu başarıyla yaptı. Uçak jet motorları ile ilgili geniş bilgi için tıklayın.

1 Eylül

Almanya Polonya'yı istila etti. Alman Hava Kuvvetleri'nin bombardımanıyla Polonya savunması etkisiz duruma geldi.

3 Eylül

İngiltere ve Fransa'nın Almanya'ya savaş ilan etmesiyle İkinci Dünya Savaşı başlamış oldu.

3 Eylül

Paraşüt birlikleri ilk kez kullanıldı. Alman birlikleri Polonya hatlarının gerisindeki Silezya'ya paraşütle atlayış yaptı.

8 Ekim

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri İkinci Dünya Savaşı'nın ilk hava muharebesini kazandı. Lockheed "Hudson" uçağı, Danimarka'nın kuzeyindeki Jutland yarım adası üzerinde Alman Dornier Do-18 uçağını düşürdü.

16 Ekim

Alman Hava Kuvvetleri, İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri'nin Firth of Forth'deki deniz üssünde bulunan savaş gemilerine saldırdı.

1940 6 Ocak

Sovyetler Birliği Finlandiya arasındaki kış savaşında Finlandiyalı Teğmen Jorma Sarvanto aynı görev uçuşunda altı Sovyet Tupolev DB-3 uçağını düşürdü.

13 Nisan

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri Alman sahili açıklarına havadan deniz mayını döşemeye başladı.

15 - 16  Mayıs

İngiliz bombardıman uçakları Almanya'nın Ruhr bölgesindeki kara hedeflerine ilk hava saldırısını yaptı.

7 - 8  Eylül

İngiltere üzerinde 1,200 İngiliz ve Alman uçağı, sadece 24x48 kilometrelik bir alanda (15x30 mil) havacılık tarihinin en büyük hava muharebesini yaptı.

11 Kasım

İngiliz HMS Illustrious uçak gemisinden kalkan 12 Fairey "Swordfish" torpido bombardıman uçağı, İtalya'nın Taranto şehrindeki deniz üssünde bulunan savaş gemilerine başarılı bir hava saldırısı yaptı. Bu saldırıda, muharebe gemisi Conte di Cavour tamir edilemeyecek şekilde, Littorio ve Caio Duilio muharebe gemileri de ağır hasar gördü. Taranto Hava Saldırısı ile ilgili geniş bilgi için tıklayın.

1941 20 Mayıs

Alman Hava Kuvvetleri Yunanistan'ın Girit adasına en büyük hava indirmesini yaptı. Atlayış yapan 22,750 Alman paraşütçüsü ağır kayıp vermişti.

27 Mayıs

İngiliz uçak gemisinden kalkan Fairey "Swordfish" torpido bombardıman uçakları Alman muharebe gemisi Bismarck'ın dümenine isabet kaydederek hasar verdi. Manevra kabiliyeti kısıtlanan Bismarck, daha sonra İngiliz savaş gemilerinin saldırısıyla batırıldı.

18 Temmuz
İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait ilk uçak radar ile donatıldı.
7 Aralık

Japon İmparatorluğu Deniz Kuvvetleri, Pearl Harbor'da demirli bulunan Birleşik Devletler gemilerine beklenmedik bir hava saldırısı yaptı. Altı uçak gemisinden kalkan 400'e yakın Japon uçağının saldırısı sonucu Amerikan donanması ve civarda bulunan hava meydanları ağır hasar gördü. 8 Aralık'ta Birleşik Devletler, Japon İmparatorluğu'na savaş ilan etti. Pearl Harbor ile ilgili geniş bilgi için tıklayın.

22 Aralık

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait Radar ile donatılmış Fairey "Firefly" uçağı, gece uçuşunda tespit ettiği Alman denizaltısı U-451'i batırdı.

1942 18 Nisan

James Doolittle; USS Hornet uçak gemisinden kalkan  16 B-25 "Mitchells" bombardıman uçağı ile Japon ana karasına hava saldırısı yaptı. Tokyo civarındaki hedeflere yapılan bu hava saldırısı "Doolittle Saldırısı" olarak bilinir. Doolittle Hava Saldırısı ile ilgili geniş bilgi için tıklayın.

4 - 8  Mayıs

Birleşik Devletler Deniz Kuvvetleri ile Japon İmparatorluk Donanması'nın Büyük Okyanus Mercan Denizinde yaptığı savaşta; Japon uçak gemisi Shōhō battı, diğer uçak gemisi Shōkaku ağır hasar gördü. Birleşik Devletler Donanması'nda ise USS Lexington uçak gemisi battı, USS Yorktown uçak gemisi ağır hasar gördü.

4 - 7  Temmuz

Büyük Okyanus Midway Adaları civarında yapılan deniz savaşında Japonlar dört uçak gemisi, Amerikalılar bir uçak gemisi kaybetti. Midway Savaşı ile ilgili geniş bilgi için tıklayın.

18 Temmuz

Test pilotu Fritz Wendel jet motorlu Alman Messerschmitt ME-262 uçağı ile ilk uçuşu yaptı.

1943 30 Ocak
İngiliz bombardıman uçaklarında seyrüsefer amaçlı H2S radarı kullanılmaya başlandı.
18 Temmuz

Amerikan zeplini K-74 Alman denizaltısı tarafında düşürüldü. Bu, İkinci Dünya Savaşı'nda düşürülen tek zeplindir.

1 Ağustos

Libya'dan kalkan Amerikan B-24 "Liberator" uçakları, Romanya'nın Ploesti şehri yakınındaki petrol rafinerilerine hava saldırısı yaptı. Ploesti Hava Saldırısı ile ilgili geniş bilgi için tıklayın.

15 - 16 Eylül

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait Lancasters uçakları ilk kez 12,000 libre (5,455 kilogram) ağırlığındaki "Tallboy" bombalarını kullandı.

1944 8 Ocak
Amerikan Lockheed P-80 "Shooting Star" jet uçağı ilk uçuşunu yaptı.
29 Mayıs

Amerikan uçak gemisi USS Block Island Azor Adaları yakınında torpillenerek batırıldı. Bu Birleşik Devletlerin Atlas Okyanusu'nda kaybettiği tek uçak gemisidir.

27 Temmuz

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri 616 ncı Filo'ya ait Gloster "Meteors" uçağı Alman V-1 uçan bombalarına karşı ilk önleme uçuşunu yaptı.

25 Ekim

Amerikan USS St. Lo uçak gemisi Japon kamikaze uçaklarının saldırısı sonucu battı. Bu, ilk kamikaze saldırısıdır.

1945 Şubat

Martin PBM-5 devriye-bombardıman deniz uçağı Arizona'nın Colorado Nehri'nden JATO kullanarak kalkış yaptı. JATO ile ilgili geniş bilgi için tıklayın.

8 Mayıs
Almanların teslim olmasıyla İkinci Dünya Savaşı Avrupa'da sona erdi.
6 Ağustos
Amerikan B-29 "Superfortress" Enola Gay uçağından ilk nükleer bomba olan "Little Boy" Japonya'nın Hiroşima şehrine atıldı.
14 Ağustos
Japonların teslim olmasıyla İkinci Dünya Savaşı sona erdi.
4 Aralık

De Havilland Mk.5 "Sea Vampire", İngiliz HMS Ocean uçak gemisinden iniş-kalkış yapan ilk jet uçağı oldu.

1946 10 Ocak

Sikorsky R5 helikopteri Connecticut - Stratford'da resmi olmayan 21,000 feet (6,400 metre) yükseklik rekorunu kırdı.

2 Aralık
Beech-Raytheon T-34 "Mentor" uçağı ilk uçuşunu yaptı. T-34 uçağının teknik özellikleri için tıklayın.
1947 4 Nisan

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (International Civil Aviation Organisation "ICAO") kuruldu.

19 Haziran

Amerikalı Albay Albert Boyd Lockheed P-80 "Shooting Star" uçağı ile saatte 1,003 kilometre (623,62 mil/saat) uçarak dünya yeni resmi hız rekorunu kırdı.

1 Ekim
North American F-86 "Sabre" uçağı ilk uçuşunu yaptı. F-86 uçağının teknik özellikleri için tıklayın.
14 Ekim

Amerikalı Chuck Yeager roket motorlu Bell X-1 uçağı ile ses hızını geçti. Bu, kontrol edilebilir uçakla yapılmış ilk supersonic uçuştu.

1948 23 Mart

İngiliz Albay John Cunningham de Havilland "Vampire" uçağı ile 59,446 feet (18,119 metre) yüksekliğe çıkarak dünya yeni irtifa rekorunu kırdı.

25 Nisan
Nort American F-86 "Sabre" 1 Mach'ı (Ses hızını) geçen ilk uçak oldu.
16 Temmuz

Türboprop motorlu ilk uçak olan Vickers "Viscount" ilk uçuşunu yaptı.

1949 21 Mayıs

Sikorsky S-52 helikopteri 21,200 feet (6,468 metre) yüksekliğe çıkarak yeni irtifa rekorunu kırdı.

9 Ağustos

Amerikalı Teğmen J. L. Fruin, uçuş esnasında kontrolünü kaybettiği F2H-1 uçağından fırlatma koltuğu ile başarılı bir şekilde uçağı terk eden ilk pilot oldu.