Ben Kimim

 
 
 

İSTİKLÂL MADALYASI

 

Kurtuluş Savaşı'nda görev alanların madalya ile ödüllendirilmesi düşünülmüş ve bu konu ile ilgili 66 sayılı yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 29 Kasım 1920 tarihinde kabul edilmiştir. İstiklâl Madalyası yasası 4 Nisan 1921 tarihinde, 9 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğü girmiştir.

İstiklâl Madalyası yasası yürürlüğe girdikten sonra, çeşitli tarihlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen değişiklik yasalarıyla geliştirilerek uygulanmasına devam edilmiştir. Madalyanın ölçüleri 35 x 55 mm. olup, 15,55 gram ağırlığındadır ve pirinçten yapılmıştır. Madalyanın ön yüzünde Türkiye haritası ve haritanın Ankara'yı temsil eden ortasında doğan güneşi canlandıran Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk binası, binanın sol tarafında 23 Nisan, sağ tarafında 1920 tarihi bulunmaktadır. Bu canlandırmanın alt kısmında kağnı arabasıyla cepheye mermi taşıyan Türk kadını yer almaktadır. Arka yüzünde madalyayı çevreleyen ay yıldız ve Misak-ı Millî sınırlarını gösteren Türkiye haritası bulunmakta, haritanın ortasında yer alan ışıldayan yıldız Ankara şehrini canlandırmakta ve yıldızdan yayılan ışınlar Türkiye'nin her köşesine yayılmaktadır. Alt kısımda 1 Kasım 1922 tarihi yer almaktadır. Yeşil şeritli madalya milletvekillerine, kırmızı şeritli madalya cephede görev alanlara, beyaz şeritli madalya cephe gerisinde görev yapan kişilere verilmiştir. Cephede görev alan milletvekillerine ait madalya şeritlerinin yarısı kırmızı, yarısı yeşil renklidir.

Aşağıda yer alan, babasına ait İstiklâl Madalyası ve madalya beratı resimleri Em.Hv.Kd.Bçvş.Mahmut USTA tarafından gönderilmiştir.

Kurtuluş Savaşı'nda 9 ncu Tümen, 4 ncü Alay, 3 ncü Tabur, 3 ncü Bölük'te er olarak görev yapan İbrahim USTA'ya ait Kırmızı Şeritli İstiklâl Madalyası

İstiklâl Madalyası'nın Ön Yüzü

İstiklâl Madalyası'nın Arka Yüzü

(Şerit ve madalya görünümü gerçek ölçülerindedir)

İbrahim USTA'ya Ait 5 Haziran 1930 Tarih Ve 12095 Numaralı İstiklâl Madalyası Beratı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ

İSTİKLÂL MADALYASI VESİKASI

 

Numarası

12095

 

30 Mayıs 1926 tarihli ve 869 numaralı İstiklâl Madalyası Kanununa tevfikan millî orduda vazife alan Recep oğlu İbrahim kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile taltifi 5-6-1930 tarihinde tasdiki aliye iktiran etmiştir.

(30 Mayıs 1926 tarihli ve 869 sayılı İstiklâl Madalyası Kanunu uyarınca millî orduda görev yapan Recep oğlu İbrahim'in kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile ödüllendirilmesi 5-6-1930 tarihinde yüksek makam tarafından onaylanmıştır.)

     
Kıt'ası...........................: T. 9,  A. 4, Tb. 3, Bl. 3'den  
Rütbesi........................: Nefer (Er)  
İsmi...............................: İbrahim İmza
Peder ismi (Baba adı): Recep  
Doğum tarihi..............: 315 (1899)  
 

Mustafa Kemâl ATATÜRK'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nda yokluk ve zorluklara göğüs geren, vatanı için şehit ve gazi olan, görev yapan tüm kahraman dedelerimizi, ninelerimizi saygıyla anıyorum.