Ben Kimim

 
 
 
TÜRK ASKERİ UÇAK ÜRETİMİ
(DEVAMI)
 

MAKİNE VE KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU (MKEK)

MKEK’nin (Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu) geçmişi, Osmanlı Ordusu’nun top ve barut üretimini organize ettiği 15’inci Yüzyıl’a dayanır. Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra MKEK, büyük oranda Silahlı Kuvvetler’e bağımlı olarak çeşitli isimler altında faaliyet gösterdi ve son olarak 1950 yılında resmi bir üretim kuruluşu olarak mevcut yasal statüsünü kazandı. Kuruluş 18 Haziran 1952 tarihinde THK uçak fabrikasını; 1954 yılında ise Gazi Çiftliği’ndeki motor fabrikasını devraldı.

MKEK, Hava Kuvvetleri ve THK Uçuş Okulu envanterindeki Magister tipi eğitim uçaklarının yedek parça bakım ve üretiminde sorumluluk aldı. Ancak bu zamanlar, ihtiyaç fazlası ucuz savaş uçaklarının akını nedeniyle genel olarak Avrupa uçak endüstrisi için zor zamanlardı. MKEK devraldığı tasarımlarını geliştirmede THK’dan daha az başarılı oldu. Tasarımların yeni sahipleri, THK yönetimi kapsamında başlangıçta öngörülen 16 tasarım arasından üzerine odaklanmak için yedi tanesini seçip bunlara yeni model numaraları verdi.

Büyük miktarda Piper Cub tipi uçağın Türk Ordusu’na hediye edilmesi kısa süre sonra Model 1’i ihtiyaç fazlası haline getirdi ve Hava Kuvvetleri o sıralarda akrobasi veya hafif jet eğitim uçaklarına da gerek duymuyordu. Bu yüzden Model 2 ve 3 beklemeye alındı. Yalnızca Model 4’ün gerçekten umut vaadettiği görüldü. MKEK çalışmalarını, birincil eğitim görevindeki Magister eğitim uçaklarını yalnızca kendiliğinden değiştirmekle kalmayıp aslında İngiliz tasarımının bir türevi olan bu proje üzerine yoğunlaştırmaya karar verdi. 100 kadar uçaktan oluşan yerel bir piyasa öngörülüyordu. Model 4, iki kokpit üzerinde kapalı bir kanopisi, daha güçlü Gipsy Major 10 motoru, çıkmalı ana hidrolik tekerleklere ve tekerleri taşımak için çatal döküme sahip modifiye iniş takımlı ve kesik uçlu, azaltılmış kanat açıklığı olan modifiye bir Magister olan THK.15 olarak ortaya çıktı. Motor üretimi, Türk Hava Kuvvetleri’nin Uğur modeli için ilk siparişi verdiği 1954 yılında motor fabrikasında devam ediyordu. İlk tahminler, ithal edilen teçhizat için 10.000 TL dahil olmak üzere her uçağın fiyatını 23.500 TL olarak koydu, ancak son fiyat 75.000 TL’ye yakın olarak gerçekleşti. Bu ise, üretim sayısının sınırlı olmasının nedenlerinden biri oldu. Motor fabrikasının ilk 25 motoru üretmesinin ardından, son 35 motor daha ekonomik olması nedeniyle Birleşik Krallık’tan satın alındı. İlk yirmi Uğur modeli (5101-20 seri numaralı) 1955 yılında, ek 22 uçak (5121-43 seri numaralı) 1956 yılında ve son 18 uçak (5144-60 seri numaralı) 1957 yılında tamamlandı ve Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.

Üretim hattının ilk üç uçağı Türk Hükümeti tarafından Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne hediye edildi. MKEK, Uğur modeli uçakların üretiminin yanı sıra, 1956 yılında on adet Model 6 (THK.4) planörü ve bir adet Model 7 (THK.9) planörü, 1957 yılında ise dört adet daha Model 7 planörü üretti.

Bilahare Ürdün Hava Kuvvetleri'ne Hediye Edilen "Uğur" Eğitim Uçağı Üretim Sonrası Hv.K.K.lığına Teslim Edilmeden Önce

Fotoğraf: Ole Nikolajsen
Ürdün Hava Kuvvetleri'ne Hediye Edilen Üç "Uğur" Uçağından Biri

 

Fotoğraf: Ole Nikolajsen
Türk Ve Ürdün Delegasyonu Üyeleri Teslim Töreninde
Fotoğraf: Ole Nikolajsen

2'NCİ HAVA İKMAL BAKIM MERKEZİ KOMUTANLIĞI

KIBM (Kayseri İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı), Türk Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri envanterlerdeki pervaneli tüm uçakların genel bakımından sorumludur. Ayrıca, modern tesislerinde bazı uçak motorlarının yanı sıra 1800’ü aşkın çeşitte uçak aksesuarını tamir eder ve bakımını yapar. 2000’i aşkın çalışanı istihdam eden Kayseri İkmal ve Bakım Merkezi, uçak bakımı konusunda Türkiye’deki büyük kuruluşlardan birisi olup, bu sebeple de basit yapılı pervaneli uçak üretiminde tam olarak ehildir. Kuruluş aynı zamanda, kendilerine görev verilmesi halinde eğitim, ziraat ve spor uçakları gibi basit uçakları tasarlayabilecek tam nitelikli ve deneyimli mühendislerden oluşan bir personele sahiptir. Yetmişli yılların ortalarında Türkiye’de zirai uçuşların gelişmesiyle birlikte bu tesislerle basit bir uçak geliştirmek bir talep haline geldi, dolayısıyla da bu gibi bir uçağa ait yaratıcı bir tasarım oluşturmaya çalışmaktan daha dolay bir şey olamazdı. Bağımsız bir komisyon, 1978 ve 1987 yılları arasında 20 uçaktan oluşan bu tipte bir piyasanın olduğu sonucuna ulaştıktan sonra Aralık 1976’da Savunma Bakanlığı bir zirai uçak prototipinin yapımına ilişkin bir proje başlatmaya karar verdi. Albay Ergün Belirgen önderliğinde birincil eğitim ve zirai kullanım amacıyla bir uçak tasarlama ve yapma amaçlı “MAVİ IŞIK-78” adındaki proje 27 Nisan 1978’de başlatıldı. Bir prototip yapımı 2 ay 10 gün sonra başladı. Mavi Işık Modeli 78-XA-1 olarak belirlenen uçak tipi, %85’i KİBM tarafından tasarlanan ve üretilen, 360HP motor ve T-41D eğitim uçağından alınan pervanesi dahil olmak üzere %15’i ticari olarak satın alınan 478 ana parçanın üretim ve montajını da kapsıyordu. Kanatlar ve motor kapağı cam elyafından; uçak gövdesi ve kuyruk ünitesi ise dacron kaplamalı alüminyumdan yapılmıştı. Bitmiş uçak ilk defa Şubat 1979’da uçuruldu ve 18 Mayıs 1979’da test uçuşu programını tamamladı. 21 Şubattaki ilk uçuşundan dört gün sonra ilk defa 25 Şubat tarihinde halka tanıtıldı. Uçak, Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı Astsubay Eğitmen Pilot Nejat Şen’in kontrolündeydi. Test tamamlandıktan sonra, 19 Haziran tarihinde Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından A’nın C’si verildi.

1980-81 döneminde Mavi Işık G-1 tasarımı kapsamında aynı ekip tarafından tamamı metalden yapılmış ve daha güçlü bir motora sahip tamamen yeni bir uçak tasarlandı ve yapıldı. İlk defa 8 Nisan 1983’te uçtu. Başka bir proje ise G-2 2 kişilik eğitim uçağıydı. Ancak, proje adına ne yazık ki, tüm ziraat sektörü ve özellikle de havacılık kısmı, yetmişli yılların sonunda ve seksenli yılların başlangıcında bir durgunluk ve gerileme dönemine girdi ve doksanlı yılların başına kadar neredeyse hiçbir uçak tedarik edilmedi. 1988 yılından sonra G-1 prototipi İstanbul’daki Hava Müzesi’ne bağışlandı.

Son zamanlarda 2’nci HİBM, TAI’den aldığı siparişle SF.260 modellerinin taşaron olarak yapımına, CN.235 uçaklarının ambulans, Open Skies-3 fotoğraf modeli ve çeşitli ECM modelleri gibi uzmanlık görevleri uyarınca yenilenmesine odaklandı. En son projesi ise, TAI denetiminde 11 adet C-130 modelinin yenilenmesi ve güncellenmesidir.

Mavi Işık Zırai İlaçlama Uçağı İmalat Aşamasında
Fotoğraf: Türk Hava Kuvvetleri arşivi
Ambulans Uçağa Dönüştürülen CN-235 Uçağının İçi
Fotoğraf: Türk Hava Kuvvetleri arşivi
"Erciyes" Modernizasyonuna Tabi Tutulan İlk C-130 Uçağı
Fotoğraf: Türk Hava Kuvvetleri arşivi
T-34A Uçaklarının Bakımlarının Yapılması
Fotoğraf: Türk Hava Kuvvetleri arşivi
S-2E Uçağına Fabrika Seviyesi Bakım Faaliyeti
Fotoğraf: Türk Hava Kuvvetleri arşivi
T-41D Uçağına Fabrika Seviyesi Bakım Faaliyeti
Fotoğraf: Türk Hava Kuvvetleri arşivi

1'NCİ HAVA İKMAL BAKIM MERKEZİ KOMUTANLIĞI

Geçmişi 1920 tarihli Kurtuluş Savaşı’na dayanan 1’inci HIBM (Eskişehir Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı) bugün, Türk Hava Kuvvetleri envanterlerindeki tüm jet tahrikli uçakların bakımından sorumludur. Ayrıca, modern tesislerindeki jet motorlarının yanı sıra yardımcı uçak parçalarını onarır ve bu parçaların bakımını yapar. Tesis, son on yılda jet tahrikli uçakların güncelleme ve modernizasyon programları için giderek artan oranda sorumluluk almıştır. İlk olarak, İsrail’deki IAI ile işbirliği içinde F-4 av uçakları F-4E-2020 standardına iyileştirilmesini üstlenmiştir. O zamandan günümüze TAI ile işbirliği içinde F-4, F-5-2000, T-38M, T-37M’lerin ve son zamanlarda da RF-4E’lerin bağımsız olarak yenilenmesini gerçekleştirmektedir.

Işık Projesi Kapsamında Modernizasyonu Tabi Tutulan RF-4E Uçağı
Fotoğraf: Türk Hava Kuvvetleri arşivi
Işık Projesi Kapsamında Modernizasyonu Tabi Tutulan RF-4E Uçağı
Fotoğraf: Türk Hava Kuvvetleri arşivi
F-5 2000 Modernizasyonuna Alınan İlk F-5B   Uçağı 
Fotoğraf: Türk Hava Kuvvetleri arşivi
Şimşek Projesi Kapsamında Modernizasyonuna Tabi Tutulan F-4E Uçağı
Fotoğraf: Türk Hava Kuvvetleri arşivi
Arı Projesi Kapsamında 55 Adet T-38A Uçağının Modernizasyonu Öngörülmektedir
Fotoğraf: Türk Hava Kuvvetleri arşivi

901'NCİ HAVA ARACI DEPO VE FABRİKA KOMUTANLIĞI

901’inci Hava Aracı Ana Depo ve Fabrika Komutanlığı 1948 yılından beri Kara Kuvvetleri Komutanlığı uçaklarının ve daha sonraları helikopterlerinin bakımından sorumlu olmuştur. Bu nedenle de hafif uçakların ve helikopterlerin onarım ve bakımı konusunda uzmanlaşmıştır. Yıllar boyunca, sivil uçakların bakımına ilişkin olarak yapılan sözleşmelerle bu daha da genişletilmiştir. Seksenli yılların başında Türk Ordusu büyük miktarda AB.204B, AB.205A ve UH-1H modeli helikopter edindi ve gücünü üç helikopter alayı ile büyütmeye karar verdi. ABD’deki Bell şirketiyle bir anlaşma yapıldı ve 1983 yılında 25 adet UH-1H modelinin nihai montajı yapıldı. Sözleşme aynı zamanda ek UH-1H modellerinin parça üretimine daha artan oranda katılımı gerektiriyordu. Parçalar 1984/85, 85/86, 87/88 ve 1991/92 yıllarında 15’erlik 4 parti halinde monte edildi ve kısmi üretimleri yapıldı. UH-1 programından sonra depo, UH-1H modeli ve AB 205 modeli helikopterlerden oluşan K.K.K. filosunu tamamen modernleştirmenin yanı sıra 36 adet AH-1P/S taarruz helikopterinin büyük oranda İsrail teçhizatı ile yenilenmesi, buna ilaveten UH-1H ve AB.205 helikopterlerinin modernizasyonu ile çalışmalarına devam etmektedir. Türk ordusu için geleceğe yönelik ve ihale aşamasındaki Black Hawk programına katkıda bulunmaya hazırlanmaktadır.

UH-1H Helikopterlerinin Üretimi 1984-1992 Arasında Gerçekleştirilmiştir. O Tarihten Sonra KKK'na Ait Tüm Helikopterler Kapsamlı Modernizasyona Tabi Tutulmuştur.

Fotoğraf: Kara Kuvvetleri Komutanlığı
AH-1W Taarruz Helikopteri Modernizasyon İşlemi             Esnasında                     

 

Fotoğraf: Kara Kuvvetleri Komutanlığı

TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİ (TAI)

Uçak üretimi için Türkiye’nin kendi bağımsız endüstrisine sahip olmasını tavsiye eden Mustafa Kemal Atatürk’ün kendisiydi. Bu istekteki nihai başarı, Türk Hava Kuvvetleri’nin geleceğe yönelik av uçağını planlandığı doksan yedili yılların sonunda öngörülmeye başlandı. Yeni bir av uçağına duyulan ihtiyaçla orantılı olarak Türk hükümeti bir kez daha ulusal bir havacılık endüstrisi oluşturmak için uygun bir zaman olduğuna inanarak, ülkenin uluslararası silah satıcılarına bağımlılığını azalttı.

Bu gibi bir endüstrinin Türkiye’deki diğer ticari sektörler için beceri ve kıymetli uzmanlık geliştirebileceği ve geliştireceği düşünülüyordu. Sonuç olarak, 1980’li yılların başlangıcında, iki amaçla TUSAŞ (Türk Uçak Sanayii A.Ş.) olarak bilinen bir devlet kurumu kuruldu. İlk amaç bu gibi bir endüstrinin olabilirliğini araştırmak, ikincisi ise bunu karşılayabilmek için mali destek bulmaktı.

15 Mayıs 1984’te, hissedarları TUSAŞ – TÜRK UÇAK SANAYİİ ANONİM ŞİRKETİ (%49), GD – GENERAL DYNAMICS (%42), GENERAL ELECTRIC (%7), TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ VAKFI (%1.9) VE TÜRK HAVA KURUMU (%0.1) olmak üzere Havacılık ve Uzay Sanayileri – TAI kuruldu. Başlangıçtaki sermaye, nakit ve teçhizattan oluşmak suretiyle 137 milyon dolardı. Ortak girişimin birincil amaçları, Türkiye’de modern bir havacılık ve uzay tesisi kurmak, işletmek ve sürdürmek için gerekli teknolojiyi geliştirmek; F-16 av uçağını ortak olarak üretmek, desteklemek ve modernleştirmek ve çeşitli havacılık-uzay ürünleri üretmekti. Şirketin nihai hedefi, Türk Silahlı Kuvvetleri için eksiksiz silah sistemleri tasarlamak, geliştirmek ve üretmekti. İHA-X1 insansız hava aracı ve sonraki İHA modelleriyle bu hedef zaten başarılmıştır. İlk olarak bir Amerikalı olan Jerry R. Jones’un şirket müdürü olmasıyla TAI işe başladı. Başlangıçta, 100.000 metrekaresi kapalı olan, Ankara’nın kuzeybatısında Mürted’de 2.3 milyon metrekarelik bir bölgede ultra modern bir uçak fabrikası planlandı ve geliştirildi. Daha sonra en ileri teknolojinin, ileri teknoloji becelerilerinin ve uzay çağı yönetim tekniklerinin eşi görülmemiş bir şekilde aktarımı gerçekleşti. Bunların tamamı planlanandan önce ve maliyet dahilinde başarıldı.

1993 yılında TAI tesisleri parça üretimini, kimyasal işlem, uçuş hattı desteği, uçak boyama, yakıt kalibrasyonu ve test etmenin yanı sıra antrepolama ve atık materyal depolama ve arıtmayı kapsıyordu. Bu, C-130 modellerine ve Boeing B.737 modellerini barındırabilen daha büyük hangarlarla o zamandan beri genişletilmiştir. Altyapı olarak TAI aynı zamanda 800 apartman, 125 odalı bir misafir evi, bir sağlık merkezi, çocuk yuvası, ana okulu, ilkokul, alışveriş merkezi, spor tesisleri, lokantalar ve bir cami inşa etmiştir. Toplamda 2400 kişi istihdam edilmekte olup, bunların yaklaşık 350’si Fort Worth’de GD tarafından, 900’ü ise TAI eğitim merkezi kurslarında eğitilmiştir. TAI fabrikasında ayrıca büyük F-16 montaj hattına sahip ana montaj salonu bulunmaktadır.

F-16 UÇAĞI ÜRETİMİ

Peace Onyx I olarak bilinen bir FMS (Yabancı Askeri Satışlar) programı kapsamında TAI ilk olarak, Türk Hava Kuvvetleri için sipariş edilen 160 uçaktan 152 av uçağını üretmekle görevlendirildi. Bunlar arasında, her biri 20 milyon ABD Doları değerindeki 136 F16C tek kişilik ve 24 F-16D iki kişilik uçak bulunuyordu. 160 uçaklık siparişin ilk sekiz uçağı, altı D modeli ve iki C modeli General Dynamics tarafından Fort Worth’de yapıldı ve 1987-88 döneminde teslim edildi. Projenin başlangıcını takip eden üç yıldan kısa sürede, TAI üretimi ilk F-16’nın montajı (s/n.86-0068, c/n.4R-3) 2 Şubat 1987 tarihinde başladı ve ilk defa 11 Ekim 1987 tarihinde deneme pilotu Şener Koltuk tarafından uçurulup 27 Kasım’da USAF’a teslim edildi. USAF ise, uçağı aynı yıl 30 Kasım’da, programdan iki ay önce Hv.K.K’na devretti. Başlangıçta TAI, orta kısım, kanatlar ve kuyruk dahil olmak üzere, F-16’ların arka pilot kabinin arka kısmını üretmekten sorumluydu. Deneyim kazanıldıkça TAI giderek artan sayıda parça üretmeye başladı. İlk zamanlar %25’lik üretime sahip olan fabrika tarafından %70’in üzerinde yerli muhteva ile üretim gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda General Electric F110-GE-100 motorları da, Eskişehir’deki TEI Motorları tarafından Türkiye’de lisanslı olarak yapılmaktadır. Başardığı yüsek standarttaki üretimin bir göstergesi olarak TAI, yan bir programın bir parçası olarak USAF F-16’lar için 69 uçağın kanatlarını, 80’inin orta gövdesini ve 101’inin arka kısmını yapmak üzere bir sözleşme aldı. Ayrıca, şu ana kadar teslim edilen yaklaşık 3400 adet F-16 modelinden şu ana kadar yalnızca dokuzunun teslim edildiğinde “kusursuz” olarak nitelendirildiğini belirtmekte fayda görülmüştür. Bunların arasından 500 uçaktan biri Avrupa montaj hatlarından, 2700 uçaktan beşi Fort Worth’te üretilen uçaklardan ve yalnızca 100 uçaktan oluşan bir partiden üçü TAI’den alındı. TAI’den alınan yirmi dokuz ilave uçak “sıfır kusur” olarak sınıflandırıldı ve bunlardan birine, yani USAF s/n 88-0022’ye özel c/n 4R-24-(ATA) numarası verildi; çünkü Mustafa Kemal Atatürk’ün 51’inci ölüm yıldönümü olan 10 Kasım 1989 tarihinde teslim edilmişti. 1983 yılı sonuna kadar F-16D iki kişilik uçaklardan 24’ünün tamamı ve F-16C tek kişilik uçaklardan 110’unun tamamı HvKK’a teslim edilmişti; bu ise planlanan sürenin yaklaşık 27 gün öncesine tekabül ediyordu. Peace Onyx I programı kapsamında alınan son F-16 uçağı, 1994 yılı sonunda teslim edildi.

İlk F-16C/D tipi uçaklar Block 30 uçaklarıydı, fakat 44 sayısından başlayarak (USAF s/n 88-0033, c/n 4R-35) tüm av uçakları daha yüksek Block 40 standardına göre üretildi. Bu sırada TAI’ye, Peace Vector IV programı kapsamında Mısır Hava Kuvvetleri’ne 46 adet Block 40 F-16C/D üretimi için bir sözleşme verildi. İlk uçak 1994 yılı başlarında teslim edildi ve 1995 yılında da iyi bir şekilde devam etti. Bu taahhüdü yerine getirmek amacıyla TAI, 1995 yılı boyunca, başlangıçtaki aylık teslimat oranını aşamalı olarak ikiden beşe çıkardı. Ancak gerekmesi halinde şirket, üretim hattında hiçbir özel değişiklik yapmaksızın üretimi ayda altı F-16’ya çıkarabildi. F-16 üretimi, 1992 yılında Peace Onyx II imzalandığı için 1999 yılı sonlarına kadar TAI’de üretime hakim olmaya devam etti. Bu program, yeni Block 50 standardındaki her 40 uçaktan oluşan iki partiyi kapsıyordu (68 adet C tipi ve 12 adet D tipi). Bu partinin maliyeti, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından finanse edilen 1.5 milyar dolarlık tutara sabitlenmişti. Bu sırada fabrikaya yalnızca 10 HvKK uçağı değil, aynı zamanda 17 Ürdün ve 41 Pakistan uçağının yenileme programı tahsis edildi. Şu anda ise HvKK için 30 adet Block 50+ Peace Onyx IV uçağın üretimi yapılmaktadır.

CN-235M UÇAĞI ÜRETİMİ

Bu program, C-47’in yerini alacak uçağın temini amacıyla yetmişli yılların sonlarında Hv.K.K tarafından başlatıldı. Aralık 1990’da Türk hükümeti ve Airtech, Şubat 1991’den itibaren geçerli olmak üzere bir sözleşme imzaladılar. Bu sözleşme TAI’nin elli adet CN235M modeli uçak yapmasına imkan veriyordu. 600 milyon dolar değerindeki sözleşme, CASA tarafından 2 uçağın 12 ay içinde teslim edilmesini kapsıyordu ve bunlar (051/052), buradaki Türk pilotları eğitmek üzere 10 Haziran 1992 tarihinde Sevilla’da Hv.K.K.’na devredildi. Uçaklar Haziran’da Türkiye’ye geldi. Program, üretimi hemen hemen tamamlamak üzere aşamalı sınıflandırma aracılığıyla temel olarak tamamlanmış uçak gövdelerinin son montajı ile başlayan yedi aşamadan oluşuyordu. 1997 yılında son aşamaya ulaşılıncaya kadar TAI gövdenin %92’sini üretecek, bunun %20’si ise kompozit malzemeden oluşacaktı. İlk uçak gövde kiti (055) 18 Kasım 1991 tarihinde hava taşımacılığı yoluyla teslim edildi ve bir yıl sonra ilk uçuş için 24 Eylül tarihinde hangardan çıkarılıp 13 Kasım 1992 tarihinde Hv.K.K.’na teslim edildi. Toplam program uzunluğu, 52 uçakla birlikte 7 yıl olarak planlandı. Uçaklardan bazıları VIP konfigürasyonluydu. Uçaklardan ilki (064) ilk uçuşunu Ekim 1993’te yaptı, daha sonra diğerleri elektronik harp hali için teçhizatlandırıldı. Program 1998 yılında CASA ile 9 uçaklık ek sipariş için anlaşmaya varılmasıyla tamamlandı.

TAI, 400-500 personel istihdam eden doğrudan çıkarma maliyeti olarak kendi CN-235 üretimi için CASA’dan parçalar üzerinde 500.000 iş saatinden faydalandı. Diğer yandan TAI, işinin %15’ini taşeron olarak Hv.K.K.’nın Kayseri merkezli 2’nci Hava İkmal ve Bakım Merkezine (2. HİBM) vermiştir.

SF-260D UÇAĞI ÜRETİMİ

Hv.K.K için aciliyeti olan diğer bir gereklilik ise, programdaki T-41D ve T-34A modellerinin yerini almak üzere yeni bir birincil eğitim uçağının sunulmasıydı. Sonuç olarak Hv.K.K, etkenlerden birisi kuvvetlerin eğitim süresini azalttığına ve uçuş güvenliğine daha fazla imkan sağladığına inandığı yan yana oturma sistemi olmak üzere İtalyan Agusta SF.260D’yi seçti. 21 Mart 1990 tarihinde, 34’ü TAI fabrikasında monte edilmek suretiyle, her biri 300.000 Amerikan Doları maliyetinde olmak üzere 40 uçaklık sözleşme imzalandı. A Aşaması kapsamındaki ilk altı Agusta yapımı örnek (c/n 773 ile 778 arasında), 1991 yılı ortalarında İtalya’dan teslim alındı. B Aşaması, TAI tarafından yapılacak montaj olup 4 kit de 1991 yılında teslim edildi ve bunlar, yıl sona ermeden önce tamamlanıp test uçuşuna çıkarıldı. TAI tarafından monte edilen ilk uçak (c/n 779) 1991 yılında sunuldu ve bundan sonra B Aşaması II, her ay 2 uçağın montajının yapılmasını gerektirdi; bütün uçaklar 1993 yılı sona ermeden önceden tamamlandı. Sipariş sınırlı sayıda uçağı kapsadığı için TAI yeni bir üretim hattının belirlenmesinin uygun maliyetli olmayacağına karar verdi ve bu sebeple de ara montaj ve son montaj için Agusta’dan araç ve çizim teslim alarak alt yüklenici görevini tercih etti. Program, şirket personelinden yaklaşık 50 kişiyi tuttu. SF.260 modelleri, F-16 ve CN-235 modellerinin aksine doğrudan THK’ya teslim edildi ve 1993 yılı sonlarında tüm uçaklar teslim edilmişti.

AS 532 COUGAR HELİKOPTER ÜRETİMİ

Şubat 1997’de, 10’u K.K.K. için ve 20’si Hv.K.K. için olmak üzere 30 adet Cougar Mk.1 helikopterin üretimine ilişkin bir sözleşme imzalandı. Motor ve şanzımanlar Fransa’dan teslim alınırken, uçak gövdeleri TAI tarafından üretildi ve monte edildi. ilk ikisi 1999 yılında teslim edildi ve geriye kalan 28’inin üretimi 2002 yılı sonuna kadar tamamlandı.

GÜNÜMÜZDEKİ UÇAK ÜRETİM FAALİYETLERİ

 - Ek olarak 15 uçaklık opsiyonla 40 adet KT-1T temel eğitim uçağının üretimi, montajı ve test uçuşu.
 - Ek olarak 41 uçaklık opsiyonla 59 adet A.129T taarruz helikopterlerinin üretimi, montajı ve test uçuşu.
 - 30 adet F-16C/D block 50+ av uçağının üretimi, montajı ve test uçuşu.
 - 4 adet B.737 AWACS uçağının montaj ve test uçuşunu kapsayan Barış Kartalı programı.

İHA-X1 VE DİĞER İHA PROGRAMLARI

Şubat 1990’da Milli Savunma Bakanlığı’nın TAI ile bir sözleşme, 18 ay içinde bir İHA’nın (İnsansız Hava Aracı) tasarlanması ve test uçuşuna çıkarılmasını içeriyordu. Kurum içinde tasarlanan İHA-X1 aracının iki prototipi, keşif, muhabere ve elektronik harp hali imkan ve kabiliyetlerini belirlemek üzere Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından değerlendirildi. TAI artık üç büyük İHA üretimine sahiptir; Türk Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri’ne hizmet veren TURNA hedef uçağı, her ikisi de Ordu için hazırlanan GÖZCÜ taktik İHA ve ANKA İHA.

UÇAK PARÇALARI ÜRETİMİ

Kapsamlı F-16, CN.235 ve Cougar üretim hatlarının sona ermesinin ardından TAI fabrikası, dünyanın en büyük üreticileri için parça ve ara montaj yapma konusunda büyük oranda gelişme göstermiştir.

28 adet Boeing 737-800 modeline yönelik bir THY siparişi için, B.737 kanat uçlarının tek tedarikçisidir.

Nisan 1999’da TAI, MD.902 helikopteri için 200 adet karma uçak gövdesine ilişkin bir sözleşme imzaladı

AW.139 uçak gövdeleri, bir ofset sözleşme kapsamında yapılmakta olup, 217 adet Sikorsky S-70A stabilizatörüne ilişkin başka bir ofset sözleşme için de çalışmalar devam etmektedir. A.400M’e ait uçak gövdesi parçalarının üretimi tam faaliyet halinde olup A.320 parçaları büyük bir girişim kapsamında devam etmektedir. Yakın bir geçmişte, F-35 av uçağı için parça üretimi başlamıştır.

UÇAK İYİLEŞTİRME VE YENİLEMELERİ

Türk Ordusu için Black Hawk helikopterlerin iyileştirilmesine ilişkin YARASA Projesi.

Hv.K.K. için 13 adet C-130B/E taşıma uçağının modernleştirilmesine ilişkin ERCİYES Projesi.

HvKK için 55 adet T-38A modelin iyileştirilmesi için ARI Projesi

Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenliği’ne ait dokuz adet CN.235 ile Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait 10 adet ATR.72-500’ün tamamının iyileştirilmesine ilişkin MELTEM 2 ve 3 Projesi.

10 Hv.K.K., 17 Ürdün Hv.K. ve 41 Pakistan AF block-30 F-16 modelinin iyileştirilmesine ilişkin projeler.

F-16 Üretim Hattı CR-235 Üretim Hattı SF-260D Boyanmaya Hazır Durumda
Fotoğraf: TUSAŞ arşivi Fotoğraf: TUSAŞ arşivi Fotoğraf: TUSAŞ arşivi
AS-535 Cougar Üretim Esnasında Boeing 737 EAW&C "Barış Kartalı" Üretimi F-16 Modernizasyonu
Fotoğraf: TUSAŞ arşivi Fotoğraf: TUSAŞ arşivi Fotoğraf: TUSAŞ arşivi
Bu Amaç İçin İnşa Edilmiş Yeni Hangarda     C-130 Avionik Modernizasyonu S-70 Modernizasyon Hattı T-38A "Arı" Modernizasyonu İçin Demonte Durumda
Fotoğraf: TUSAŞ arşivi Fotoğraf: TUSAŞ arşivi Fotoğraf: TUSAŞ arşivi
F-16 Üretim Hattı
Fotoğraf: TUSAŞ arşivi
TAI Tarafından Üretilen A400M Gövde Bölümünün Sevk Edilmesi
Fotoğraf: Ole Nikolajsen arşivi
TAI Tarafından Üretilen F-35 Arka Gövde Bölümü
Fotoğraf: Ole Nikolajsen arşivi

TAI Tarafından Üretilen Son F-16D-50+ Uçağı

Fotoğraf: Ole Nikolajsen arşivi

TAI Tarafından Üretilen Son F-16D-50+ Uçağı

Fotoğraf: Ole Nikolajsen arşivi

TAI Tarafından Yenilenen F-16D-50 Uçağı
Fotoğraf: Ole Nikolajsen arşivi
TAI Tarafından Üretilen Son KT-1T
Fotoğraf: Ole Nikolajsen arşivi
Gökçü-1 Ekipmanıyla Yenilenen IAI Heron TAI Tarafından Tasarlanan Ve Üretilen 12-002 ANKA-B
Fotoğraf: Ole Nikolajsen arşivi Fotoğraf: Ole Nikolajsen arşivi

 

Kaynak: Ole Nikolajsen